Är det bara jag...

... eller ser det inte ut som om att den där busken försöker äta upp förbudsskylten??!
image37

Never again

Satt och bläddrade bland gamla foton och nästan föll av stolen när jag kom till en av bilderna som togs Valborg 06. För inte kunde det väl ha varit fullt så illa? Inte såg jag väl ut så? Eller..? Jo - den sorgliga sanningen var just att det var det jag gjorde. Det fotot togs knappa 5-6 veckor innan jag i juni samma år började med Cambridgekuren. Den sommaren bytte jag klädstorlek två gånger i månaden och när höstterminen drog igång var jag 24 kg lättare (och väldigt många kronor fattigare - fasen vad kläder är dyrt...)

Trots den snabba viktminskningen - stod under vakande öga av kostrådgivare/viktcoach (och som inte det räckte, min familjs vakande ögon) - lär man sig med Cambridge kuren hur man ska lägga om sitt tänkande kring sin kost och sitt liv i allmänhet. Mycket kritik tiktas mot att sk VLCD dieter inte lär en hur man ska leva rätt, men denna kur kommer med instruktioner. För mig var den en start och en hjälp att bryta mina vanor - de var många och svåra att bli av med.

Jag tänker INTE visa er det fotot - det finns bara kvar som en påminnelse till mig själv om att aldrig, aldrig låta det bli så igen. Samtidigt är det alldeles utmärkt att plocka fram de dagar man står och vänder och vrider sig framför spegeln och gnäller över de valkar som trots allt finns kvar. Inget känns särskilt fruktansvärt efter en enda blick på det fotot.

Det är lustigt hur sned ens självbild kan bli till och från - som störst upplevde jag inte mig själv som full så stor. Nu betydligt lättare ser jag mig själv i regel som betydligt större än vad jag egentligen är, det säger något om hur lång tid det tar att ändra sin självuppfattning... 

Visst pendlar jag lite i vikt nu och då av en den ena än den andra anledningen - men nu är det desto lättare att hamna på rätt köl igen - för aldrig, aldrig ska det få bli så illa igen.

Det börjar bli väldigt tomt i mina burar

Efter den senaste veckan så har systeryster - tack så mycket - lyckats hitta hem åt de 2 sista saluhanarna och jag önskar dem all lycka i deras nya hem. Ledsamt nog så har också familjens gammelman High Hat's Looking Curly fått vandra över regnbågsbron då han på sista tiden magrat ur och visat allt mindre lust att äta. Du är förevigt saknad vännen. Curls var för övrigt en av de 2 första långhår som flyttade in hos familjen Krigh våren/försommaren 03 tillsammans med sin halvbror Carlos. Långhår i choklad var ännu inte så vanligt då som vad det är nu och jag hade - för att INTE skaffa mig nya marvsin - satt upp bestämda preferenser för vilken typ och vilken färg som skulle eventuellt få flytta in hos mig. 

"Tyvärr" släpades jag med på utställning och där stod uppfödaren till dessa två små pojkar med dem i famnen - på pricken vad jag hade satt upp som ideal.., Carlos knep mitt hjärta - först - men bägge två följde de med mig hem och blev grunden till nu nedlagda SMF 351 LoveMiracle'suppfödning av långhår i raserna coronet/sheltie och merino/texel.

Kvar hemma går nu två lagomt pensionärsfeta långhårsdamer från den egna uppfödningen och lever livets lata dagar. Mammas högt älskade Snöflinga - som i slutändan blev mer av en snöboll...  och mirakelmarsvinet Giuliana som överlevde mot alla odds vintern 06.

Giuliana blev omparad när hon födde sin kull i mitten av augusti, hon hade inte visat ngt tecken på att vara långt gången och hade gått kvar hos hanen i väntan på att jag skulle hämta hem henne - sådant som tyvärr händer... Planerad ny födsel beräknades därmed till två dagar EFTER min utresa till England - minst sagt taskig timing... Troligen så drabbades Giuli av en hjärnblödning och blev gradvis förlamad - högdräktig bara dagar innan jag skulle resa. Panik, vad göra? Beslutet togs att eftersom ungarna levde i magen på henne och hon själv var pigg och social och med och åt och verkligen VILLE leva åtminstone invänta födseln och försöka rädda de små ofödda liven,

jag reste - och kullen föddes, tyvärr när ingen var hemma och endast en av de fem överlevde - en kopia av sin mor, den honan hade lyckats - trots sin förlamning få fatt i. Tyvärr fick denna lilla tös inte bli många dygn utan hittades död vid mammans sida bara dygn senare. Giuli levde, åt och pratade - hon utvecklade faktiskt ett srskilt kommunikationssystem med min mor - de förstår varann än idag - lustigt nog (inte alls bortskämt marsvin). Fler förtvilvade samtal mellan England och Sverige - VAD göra nu? Veterinärer, erfaret marsvinsfolk liksom jag på distans uttalde orden - det är chanslöst, låt henne få somna... Ett av de värsta belut man som uppfödare ibland måste fatta. Till syvende och sist blev det inte så - mor hade noterat att Giuli sakta men säkert hade börjat få tillbaka muskelkontrollen i nacken och avvaktade några dagar - men glömde lägligt nog berätta detta för mig.

När jag kom hem till Dalarna dagen efter att åter befinna mig på svensk mark efter 4 veckor i England klev ut i marvsinsrummet trodde jag inte mina ögon. I buren lägst upp till höger studsade Giuliana runt och krävde uppmärksamhet och MER persilja. Vi lyckades inte rädda hennes små- men Giuli lever än idag 18 månader senare och är go och rund som få.

RajRaj kommer att få ett nytt hem hos M som pussurka och sällskap av ngn småhane - tack för hjälpen även du M!
 
När jag for iväg till Italien för snart åtta månader sedan fanns det bara fyra marsvin jag inte kunde släppa ifrån mig - även om jag var tvungen att lägga ner min avel - de tjocka pensionärstanterna, Rajje och så Curls. Man älskar alla sina djur, men vissa ligger en närmre om hjärtat. Nu finns bara två kvar i mina 'burar'...

En något slö vecka

Det har varit underligt tyst från mig på sistone i bloggosfären. Detta har sin förklaring i ett infall av lättja - jag har tillåtit mig själv att i snart tre dagar göra näst intill ingenting. Inte riktigt bra såhär i tentatider - men jag behöver ladda mina batterier vilket man lättast gör sittandes i solen på underbara Piazza del Campo och studerar människor eller strosar runt i Sienas skuggiga gränder och fönstershoppar - alternativt fastnar i köket med balkongdörren på vid gavel, en kaffekopp bredvid datorn och slösurfar en stund medan den varma brisen sveper in i köket.

Så kära vänner - jag har efter snart 4 soltimmar övergett kräftstadiet och belönats med en lätt honungstonad solbränna. Inte illa för en stackars blekhyad svenska (nackdelen med att vara född rodhårig - suck...). mer sol skulle uppskattas - dock inte av nämnda bleka hy som protesterar mot solens varma strålar efter dryga timmen - även omsorgsfullt insmord i solskyddsfaktor femhundrafemtioelva som det känns...

Nackdelen med denna hy är också att den avslöjar mitt nordiska ursprung - solglasögon och det mörka håret hjälper bra när man går klädd i tunga vinterkläder - inte mycket när man i den ljuva solen strosar ikring i knäkort kjol sandaler och halternecktopp. Inte ens mina blå-grå-gröna ögon avslöjar mig, jag är ju i norra halvan  - men denna hy. får tacka gudarna för att jag iaf förskonats från fräknar!

Ikväll ska jag dock ta mig ikragen och ta mig ut och vara social - släpa mig in till bar Barone Rosso och lyssna till coverbandet Salvera som spelar en upsjö av rock, både nyare och äldre melodier. stämning. Så nu överger jag er igen - för ett glas Chianti och ljuva toner

En lyckad dag


image35


Även om jag som synes fick köpa mina egna födelsedagsblommor! Nåja, de är vackra och jag fick ett suveränt pris på dem - tror ni mig om jag säger att dessa 20 gick på under hundralappen? Det blev en trevlig kväll även om vi inte blev många - det e så typiskt italienskt att komma på i sista stund att ojsan - jag kan nog faktiskt inte komma ikväll...

Tjejerna hade varit väldigt söta och tom köpt mig en present - en mobilväska som finns med på bilden här nedanför tillsammans med den begonia som grannen E hade med sig - väldigt sött tänkt av honom. Husets enda levande planta (jag ska ju ändå inte stanna så då e det ju faktiskt bekvämare med växter som sköter sig själva i plast)

Tror dock att hela världen börat räkna kalorier - E lyckades till och med övertala min lägenhetskamrat A att börja på gym!! Herre jösses säger jag bara. P - andra tjejen i lägenheten kom förresten till middagen raka spåret från gymmet. Jag känner mig omåttligt lat som bara joggar ngn gång ibland och i övrigt promenerar. men, det e tills man sett hur gatorna i denna stad se rut *s*

image36

Another day - another year

Kylig morgon i Toscana, vårvintern är tillbaka, ljuset som silas mellan molmassorna har en ljus vitaktig ton. Så långt ifrån det varma solljuset som för 23 år sedan hälsade mig välkommen till världen - såsom det berättas i familjen. För övrigt nog den enda morgon i mitt liv som jag varit morgonpigg - jodå, 5.40, hur sjutton det nu gick till. Det är inte många saker som lyckats få mig ur sängen vid denna okristliga tidpunkt sedan dess, avfärd mot diverse marsvinsutställningar och det sabla morgontåget till Uppsala från Dalarna *muttrar* Inte att förglömma morgonen jag flög iväg mot Siena dock - men den vill jag inte tänka på nu.

Min underbara familj, kära vänner, Du - jag saknar er.


Sol, ljuva sol

2 dagar av solsken - 2 lediga dagar av solsken - det har en underbar inverkan på humöret. Slog mig ned på torget igår med en skräproman (självfallet på italienska) och läste i det vackra solskenet när jag kände av att ngn tittade på mig. Lyfte blicken och kikade över kanten på solglasögonen snett till vänster - på en liten tikvalp. Vipps så hade man en pussjuk hårboll på ngn månad i knäet. Kanske kände den lilla tösen av att 'här finns ngn som nog behöver en kram, jag smiter en stund från min matte'. Sol och hundpussar - allt på samma dag, det värmer ett lite ensamt hjärta.

så, när solen sken även idag tänkte jag att - ok då tar jag kameran och går en promenad och gör det jag tänkt göra ända sedan jag åkte ner hit - tar en massa foton. Det blev inte så väldans många idag - men här är ett som definitivt kvalar in som skrivbordsunderlägg - ingen aning om vad det är för en växt - men den doftar lika gott som den är vacker.

image34

Att vänta

Då jag saknat internet under tidigare tentaupplevelser har jag inte heller kunnat beskriva fenomenet 'italiensk muntlig tenta' - vilket är en tillställning som inte liknar något annat. Det går till såhär - man bestämmer en komplett olämplig dag på en skum tidpunkt och ombeder sedan sina studenter att gå till sekretariatet och skriva in sig för tentan - so far, so good. Studenterna infinner sig vid tentamenstillfället på utsatt tid för upprop och det är då som det uppstår en känsla av tristess och panik. Tentorna betas av i turordning enligt listan - inget konstigt där, MEN problemet är att var tenta tar 15.-30 minuter och är man nummer 14 på en lista av 15 så får man förebereda sig på att vänta - i timmar...


Så här sitter jag nu, två timmar efter att tentamenstillfället inletts och väntar, för fem minuter sedan trippade person nummer tre in till professorn för att göra en framställan av kants moralfilosofi. Varför sitter jag kvar? Det kommer ju dröja åtminstone två timmar till? Jo, professorn har inte meddelat om/när och hur länge han bryter för lunch - så det är absolut ingen idé att avlägsna sig...


Uttråkad? Kan ni ge er på! Panikslagen - jovars, men vad mer kan jag göra? Jag har läst, läst och sedan läst anteckningarna igen, det som inte fastnat ännu kommer nog heller inte under fem minuters panikplugg. Egentligen behöver jag ju inte mer än klara dessa tentor - dvs få 18 av 30 crediti per tentamen - det är bara det att jag alltid, så gott det går vill prestera på topp. Lustigt nog känner jag aldrig riktigt att jag gör just det. Eller rättare sagt - jag vet att jag kunde utnyttjat studietiden mer effektivt, fått mer gjort - vilket jag vet retar mig om inte en tenta går bra. Som tur är så går i regel mina tentor bra, riktigt bra om sanningen ska fram. Italienska meriter i bagaget från förra terminen ser ut såhär:


*Lettaratura Inglese 28/30 - engelsk litteratur. Kursens värde i svenska hp 6

*Letteratura anglo-amerikana 30 e lode - anglo-amerikansk litteratur högsta betyg. kursens värde i svenska hp 6

* Storia Romana  25/30 - antika roms historia. Kursens värde i svenska hp 10

* filosofia del linguaggio 28/30 - språkfilosofi. Kursens värde i svenska hp 5


Ska sanningen fram så ser de italienska betygen nästan bättre ut än vad de svenska gjort till och från, men jag har fortfarande inte en aning om hur det går när de översätts. Vad bedöms som G? vad anses vara VG? Ingen som vet...


vackra ord

Livgiverskan


Det är så mycket jag vill göra.
Så mycket jag vill säga.
Så mycket jag vill visa.
Och allt vill jag med dig.


Hittade denna dikten när jag surfade runt på
www.wist.se - en bekants sida som visar hennes arbeten i guld och silver. Orden talar för sig själva...

Dagens skrivfel:

Ibland när man tentapluggar blir det väldigt fel... Bland mina renskrivna anteckningar fann jag idag denna fras:

"Io mi alzo ogni mattina alle Settembre" dvs på svenska "jag går upp varje morgon i september"

Hmmm... hur trött var jag när jag skrev detta? sette är vad som skulle stått, nämligen sju, men detta e roligare.

Utanför mitt fönster...

...har det sett ut ungefär såhär den 20 varje månad december till mars. Inte alltid som solen behagar lysa inte...

image30
image31
image32
image33

För Engla


Lånar ett ljus av Annie för lilla Engla...

Fenomenet Krighiska

Ni som läser min blogg har säkert uppmärksammat att jag stavar lika illa som en kratta till och från - ngn påstod tom en gång att min stavning faktiskt e lika illa som en skördetröskas... Så - vad göra med alla lustiga felstavningar som uppstår i diverse konversationer och skrifter online? Man skapar sig en egen dialekt, eller inom språkvetenskapen kallad idiolekt - det personliga uttryckssättet,  Som de ikring mig med lite god vilja - såklart - förstår och hjälper till att utveckla.

Exempel ur den ännu inte särskilt gedigna ordlistan
*semisingel - dvs, träffar ngn men vi har inget uttalat ännu men är inte intresserad av dig, sorry.
*limbo - 1)ngnstans mellan himmel och helvete 2) vet inte 3) pest eller kolera
*preciks - förkortning av 'precis på pricken'
*dikberg - avlett av diskberg - trolig betydelse svårframkomlig väg framåt med hinder (men vad sjutton, klättra vidare)
*hmpf - förnärmad fnysning

More to come

All of my faces

Satt här igår och slängde en blick i backspegeln och började jämföra gamla fotografier. På skoj la jag samtliga bilder bredvid varandra och slogs av hur olikt mitt ansiktsuttryck är på vart och ett av de olika korten. inte så konstigt då jag befann mig i lite olika faser av mitt liv och i vitt skilda sinnesstämningar - men tom ögonen skiftar starkt. Vill passa på att nämna att jag ALDRIG använt färgade linser, skiftningarna i ögonfärg är helt naturliga

All_of_my_faces

En sådan krock

Vad kan man säga? Italienare. Här står man i godan ro och väntar på sin som vanligt försenade lokalbuss för att ta sig till universitetet när man blir vittne till en inte särskilt allvarlig krock. Varför då ens skriva om den? Jo, därför att i Italien anses inget vara för litet för ett gräl.


Krocken inträffade mellan en av nämnda lokalbussar och en liten privatbil. Föraren i privatbilen svänger helt glatt ut i gatan utan att notera att, hoppsan, där kör en buss sakteliga förbi - alltså uppstår ett litet möte mellan buss och bil - utan allvarligare skador än lite repor i lacken för dem båda.


Alltså, uppretad tvärförbannad bussförare hoppas ur bussen som helt sonika PARKERAS mitt i gatan och därmed hindrar föraren i den lilla svarta bilen från att kliva ur dessutom och gapar ilsket - inte alltför artigt och välartikulerat - om att han måste minsann köra sin rutt och har inte föraren av den lilla svarta bilen ögon att se med? (ja, HUR kan man missa en stor buss när man svänger ut från vägkanten - det undrar jag med... Häng kvar för trolig förklaring)

Och vad inträffar? Jo, passageraren - som är en italiensk kvinna - i den lilla svarta bilen får ett fullkomligt hysteriutbrott och flyger ur bilen och börjar skrika och slå helt hysteriskt mot bussföraren, blir undanknuffad och vänder sig då till omkringstående (vi hade hunnit växa till en ansenlig folkskara) och ropa på hjälp högt och klagande - inte en enda av oss rör en fena.


I samma stund har föraren lyckats kravla sig ur via passagerarsidan och fångar in vad som uppenbarligen verkar vara hustrun (men med ansiktet förvridet av ilska och gråt såg hon ut att kunna vara hans mamma likväl...) Det tar honom gott och väl över fem minuter att lyckas slita den hysteriska kvinnan bort från buss och förare allt medans hon skriker och slår vilt omkring sig. Slutligen lyckas han halvt släpa, halvt lyfta in henne i bilen - men icke blir hon kvar där inte... En skarp åthutning följt av ännu mer ovårdat språk och hon ger sig slutligen. Suck, en sådan kvinna - vilket humör! Och jag beskylls för dåligt humör, hehe - jag är en ängel i jämförelse! Äntligen rullar bussen vidare och trafiken flyter igång igen. Alla åskådare andas ut i en gemensam suck av lättnad. Bara i Italien...


Så varför såg inte mannen bussen? Hmmm... Undrar just om det möjligen var så att den ngt hysteriska kvinnan har ngt med saken att göra - det är förståeligt om man tappar koncentrationen i hennes sällskap...


No more "sei irlandese?"

Halleluja! Inget mer "är du irländska?" varför färgade jag inte håret ljusbrunt tidigare? Senaste halvåret har jag inte kunnat ta ett steg utanför dörren onsdag/fredags/lördagskvällar (m.fl.) utan att mötas av ett meningsutbyte av liknade sort:

- Är du irländska?

- Nej

 Men, amerikanske då?

 Nope

- Jamen, fransyska?

Skakar på huvudet till svar

- Engelska då?

- Inte det heller

- Jamen varifrån är du?

- Jag är svenska

Du är ju inte blond!! (detta uttalande följs alltid av höjda ögonbryn och hakor som faller till marken...)


Detta samtal har jag haft x antal gånger de senaste 8 månaderna. Varför? Jag har haft håret färgat i en mättad rödbrun hyfsat naturlig ton, av autentiska irländare kallad 'auburn'. Inga förutfattade meningar här inte. Ljus hud, blågröna ögon, rött hår - jepp, där har vi en irländska och alla svenskar är blonda (och enligt den allmänt rådande opinionen - söta)*s*


'Visst gissas det fortfarande om varifrån jag kommer, men nu låter det lite annorlunda. För fem minuter sedan när jag öppnade dörren för en representant från en nyöppnad bokhandel så misstogs jag för 3e gången för italienska! Smickrande, eftersom jag i regel dessutom hunnit öppna munnen och sagt några fraser innan de frågar ifrån vilken region jag kommer ifrån, för senesiska talar jag ju inte.


Iofs kan ju tilläggas att jag både i Pisa och Rom även som rödhårig misstogs för att vara italienska, men, men, Siena är en stad full av utbytesstudenter och rödhåriga italienskor är inte så vanligt om man nu inte använt en hel massa färg (och de färgerna ser INTE naturliga ut för fem öre ...)


Hm, dock är jag nu också medlem i en italiensk bokklubb... Hur sjutton gick det till? Jaja, böcker läser jag ju i vilket fall som och kan man få dem rabatterade - varför inte? Får pallra mig upp till Firenze och spana in bokhandeln alternativt surfa in på nätet och plöja boklistor, på italienska såklart ;)


Just my luck

Jaha, här känner man sig duktig och åker ner till Italien för att plugga flitigt inför alla tentor (kände mest för att gräva ner mig hemma i dalarna och gå långa promenader med de fyra hundarna, bara gå runt och skrota och göra ingenting) - men det ligger ju inte riktigt för mig inte...

Så, tillbaks till Italien jag for och återupptog studierna - fick faktiskt en riktigt fin komplimang av min tyske professor i moralfilosofi - kants tre mycket förvirrade skrifter, på italienska... 


"Det märks på de svar du ger på mina seminarier att du är väl förberedd"


Detta apropå en diskussion om huruvida jag studerar texterna eller ej och jag svarat ärligt att varje enskilt stycke är läst minimum tre gånger. Inte illa för en utbytesstudent som ideligen snavar över sin egen tunga - grammatikstudier finns det inte tid för tyvärr - jag får ta dem med övrig passiv språkinlärning.


Men nåväl, stycket heter ju 'just my luck' - och varför det då? JO - från och med denna minut har jag fått en hel veckas ledighet från lektioner... Nästa föreläsning äger rum först torsdag nästa vecka. Och varför då detta? JO, filosofie lektionerna tar akademisk tystnad för tenta förberedelser - och övriga lärare ställer in lektioner till förmån för det Italienska riksdagsvalet. Ursäkta mig, men valet äger rum lördag-måndag - varför ställa in fredags, tisdags och onsdagslektionerna?? Jag hade nog inte tagit detta så hårt om det inte varit för att vårregnen faller över Toscana och så fortsätter att göra tom - just det - nästa fredag... Annars hade det ju varit ett utmärkt tillfälle att ta med sig sina tegelstenar till böcker ut i solskenet och lägga grunden för en fräsch solbränna redan nu. Men icke- vilken sol?


Sedan kan vi ju lägga till at hyresvärden släppte ner en räkning framför näbben på oss igår - som han anser att vi ska betala, som inte ens berör den tid vi bott i lägenheten utan renoveringstiden... Att siffrorna inte heller stämmer med de uppgifter vi fått i samtal med företaget i fråga gör inte saken bättre. Surprice - nästan tusenlappen extra i fasta kostnader. Glömde vi nämna dem. Gah, Italien!

Ljuspunkten? Här finns ingen snö! (försök till positiv vinkling)


Shaken, not disturbed

Så kan man nog sammanfatta alla känslor och tankar som far omkring i skallen... 

Mitt ngt lätt omskrivna 007 citat har sin lilla förklaring. Som bekant befinner jag mig i Siena där filmningarna av nästa James Bond film pågår för fullt - och med min sagolikatur så filmar de mitt i universitetsmrådet, vilket innebär att en viss Daniel Craig uppflängd på ett busstak (?!) kommer i min väg med jämna mellanrum.

Spännnande, jovars, men det är inte fullt så kul att komma försent till lektionerna för att d spärrar av gatorna och bedrievr hetsjakt på turister med kameramobiler! *s* inga inofficiella pressfoton här också (hade annars varit frestande att fiska fram kameran...)

Med andra ord måste jag ju se denna filmen då jag mest troligen kommer känna igen scenografin (huga, såg ju inte ens den sista filmen som släpptes...)

Three days in Toscana

Så - var man tillbaks i Italien. Mycket blandade känslor, känner mig väldigt långt borta från min normala verklighet, vänner, familg och DIG. Samtidigt kan jag inte låta bli att tjusas av ett Toscana i full vårprakt. Hälsades 'välkommen hem' av 20 graders värme när jag landade i Pisa tisdag kväll och vaknade dagen därpå till strålande solsken.

Resan ner gick bra - mycket tack vara hjälpsamma italienare som släpade mina väskor uppför trapporna till plattformen i Empoli vid det väldigt snäva tågbytet - inträffar sällan att man får hjälp utan att be om den hemma i sverige (å andra sidan är jag i 9 falla v 10 alldeles för stolt och självständig för att ens be om hjälp...)

Onsdagen - som är den absolut värsta i lektionsväg med hela 6 timmars föreläsningar - tog jag mig trots den stressen tid att umgås en del med Hannah som varit ner på besök i en vecka. tyvärr missade jag merparten av tiden - skanar dg tjejen! Vem ska jag nu dricka espresso - utan socker - med om dagarna? jaja, du är snart tillbaka. 

hur som helst, vi gick en sväng på marknaden i solskenet och pratade om vad som händer i våra liv - vi är raka motsatser för stunden, jag sitter i Italien och längtar (delvis) hem, och hannah känner precis tvärtom. Det är lustigt , livets ironi. Shoppandet (Hannahs) följdes upp med mer vänskapligt prat, några glada skratt och leenden över en espresso innan jag var tvungen att rusa iväg till nästa lektionspass. Vi sågs igen till kvällen och gick ut och åt en lätt middag på en av stadens 'bar'.

Insåg dessutom att det inte är så mycket jag missat i lektionsväg trots 12 dagar hemma i sverige - det är bara filosofin som väger tungt - men jag är lika envis som synden så den tentan tänker jag se till att klara i vilket fall som! den är förresten den 18e om ngn skulle känna för att önska mig lycka till. kants moralfilosofi på Italienska ngn?

Det ska regna från och med idag och HELA helgen - får se det positivt - en massa tid till att studera och mindre till att sitta och skräpa på en soldränkt piazza. Nu kanske jag låter väl hurtig - men positivism är en överlevnadsstrategi.