wine tour i Chianti...

...kan man ju bara inte missa. Så nu vet ni var ni hittar mig under eftermiddagen imorgon - på resande fot runt Chianti med Gruppo Erasmus Siena.  Utlovar bilder i massor (om jag nu inte råkar glömma  kameran hemma så tankspridd som jag är nuförtiden).

Är detta slutet?

Fick just besked hemifrån om att en av våra älskade fyrbenta familjemedlemmar troligen kommer att få somna in nu under eftermiddagen då han blivit akut sjuk - misstänkt hjärnblödning...  Man ber allid om mirakel - men det finns inte gott om sådana... Älskade Fingal - det blir inte samma sak att komma hem igen utan dig där.

Världens finaste vovve

image42

Erasmus på röde baronen, eller möjligen tyskt pyjamasparty?

Onsdag - eramuskväll på röde baronen. Ovanligt lyckad kväll - bortsett från att det inte fanns en själ i lokalen när jag kom dit strax innan midnatt. Dock blev det snabbt bättre när alla Erasmus vill in före midnatt då de börjar ta inträde. In studsar ett gäng av tyskorna, som var med till Rom, med sina lägenhetskamrater - samtliga iförda pyjamas(!), tipps - INTE köpa pyjamas på UPIM *ryser*. Pratade en hel del med Holly under kvällen och övriga engelskor som var ute och firade Philippas 21 födelsedag.

Extra glad blev jag när jag helt plötsligt sögs in i en  kram av en överlycklig Tomas - brasiliens svar på Ricy Martin i läkarförklädnad - som utbrast i ett 'jag som avr rädd för att du åkt hem!!' Jag trodde detsamma och har verkligen saknat honom. Underbart trevlig kille att umgås med.

image40

Italiensk tolkning på krukväxt

image38

Lägenhetsdrakar

Hmpf... Toscana i maj ska vara likvärdigt med strålande solsken och ca 25 graders värme. Icke, inte den kommande veckan heller. Idag är det dock svalaste dagen, 17 grader - sedan blir det återigen varmare - men regna kommer det likförbaskat att göra... Lika bra det - kanske får något gjort - detta kräver dock att jag packar ner datorn igen och drar mig hemåt lägenheten - vilket inte är så väldans lockande av någon anledning.

Idag har lägenhetsdraken - förhopningsvis - lärt sig att man INTE ska hacka på Josefine före det att hon druckit sin första kopp kaffe. Detta är förenat med livsfara- Dock börjar jag bli en hejare på anger management, så hon slapp undan med ett par bitska kommentarer.

Saken är den att damen bestämt sig för att all mat jag lagar - luktar illa, adjektivet hon använder är att översätta med 'stank, odör' vilket är ytterst förolämpande.  Ok tänker då jag som helst vill slippa gräla - jag lagar mat när hon inte är hemma i den mån det går och gör det med balkongdörrarna på vid gavel nu när det är varmt och fläkten på högsta effekt.

Trots allt detta OCH att jag numera äter på tidigare tider för att undvika henne (vilket stör min studietid då damen drämmer på tvn på högsta volym när hon kommer hemör att äta...) är det första hon gör när hon kommer hem att utbrista i vilda grimaser och anklagelser om den stinkande maten 'öööööööppna balkongdörren, jag döööööööör'

SUCK

idag trodde hon sig funnit förklarngen på varför MIN (och inte hennes) mat doftar så otäckt. HUGA - jag använder kryddor. De stinker. Man ska inte dyka på mig med sådana påhopp när jag precis lyfter kaffekoppen.

Det bitska svar hon fick var:

- A, om du inklarar av matlukten så föreslår jag att du håller dig hemma under de tider jag lagar mat och de efterförljande timmarna. Alternativt stänger in dig på ditt rum med vidöppet fönster för laga mat tänker jag göra och fortsättningsvis använda salt och peppar
* Men, men alltså - dina kryddor... (säer hon och sticker näsan i min burk med paprka)
- Ja, mina kryddor. A, du har allvarliga problem om du är så känslig för matlukt - sök läkarhjälp. För allvarligt talat, det du äter är inte tillräckligt för att nära en fågel! Jag är faktiskt orolig för dig.
* Ja men, mitt kött kan ju inte lukta, och kryddor använder jag inte (avbryter hon, tystnar och lyssnar på mig och utbrister sedan sarkastiskt)
* TACK! vad är det här då (nyper sig i midjan)
- Ja A, du går inte ner i vikt därför att du äter för lite och FEL. Se på mig, du kan knappast anklaga mig för att äta lite och jag rasar fullkomligt i vikt. Detta beror på att jag vet att äta RÄTT och regelbundet. 
* Jamen, din mat luktar!!

Här tappade Josefine tålamodet fullständigt
- A, kom inte här och tro att din mat inte luktar för det gör den, minst lika mycket som min. Skillnaden är att min iaf är näringsriktigt sammansatt.
* Jaha...
- slutdiskuterat, nu måste jag äta min frukost för jag har tidiga lektioner!

Gick förbi badrummet där P fönade håret. Hon bara sneglade på mig och log brett, täckte för munnen och började skratta - mimade ett 'brava'.

Josefine vs lägenhetsdrake 1-0

HAH!

Jag behöver vakna...

... alternativt sova mer effektivt. Idag blir det inget mer upplyftande blogginlägg då rara vänner på messenger påpekat att jag stavar sämre än en kratta. Skyller på trötthet, inget har jag fått gjort och jag som har 3 monstertentor framför mig *hick*

11 juni - italiensk litteratur - muntlig
20 juni - moralfilosofi - muntlig
25 juni - modern historia - skriftlig (kan knuffa på den, men plugga i 35 graders värme? tror min hjärna slår av då)

vad har jag gett mig in på egentligen? Det kommer gå vägen - om jag kunde ge sjutton i att somna över Tasso's gerusalemme liberata och dess kritika och iaf kunde förmå mig själv att öpnna historiebökerna (notera plural - 3 monsterböcker)

kaffe, beheöevr mer - kaffe...

Skadeskjuten kråka

Jag är FRUKTANSVÄRT uttråkad!
!nte så att jag gladeligen studsar iväg till gymet eller sticker ut och springer var morgon - men att jag pågrund av att ha trampat fel på Sienas ojämna gator tvingas hålla sig väldigt stillsam är något som gör mig vansinnig... Jag har tagit för vana att OM jag kör fast i mitt  tänkande - må det handla om Manzoni eller det allmänna kaos som råder ikring mig - sticka ut och springa en vända (varma dagar promenera raskt). Väldigt effektivt för att flytta tankarna till något annat en stund. Bara det att kunna ta med sig en bok in til Piazza del campo blir ett helt projekt iom att jag tar mig fram med samma elegans som en skadeskjuten kråka... Inte går det särskilt fort heller.

Men, det sätter den värkande högervristen stopp för - suck.

Försökt hitta ngn ersättning för detta - utan någon större framgång, detta har dock provats
* lagat mat för vad som känns flera veckor - däribland ett flertal matpajer som helt sonika frusits in. (vilket innebär att jag dagligen kan fortsätta laga mat för att fördriva tiden)
* städat, städat och sedan städat lägenheten igen. Sorterat varenda låda och rensat ur en massa skräp - har aldrig haft det så välorganiserat i mitt liv! Är det lika välorganiserat om 10 veckor är packningen för hemresa gjord i ett naffs!
* sträckläsning av 'I promessi Sposi' - bidrog bar till uttråkningen. Att läsa för att man måste har en tendens att förstöra själva nöjet i att just läsa. 80 sidor till sedan är dock det alterativet också helt uteslutet - då åerstår Tassos 'Gerusalamme Liberata' *ryser*
* Gjorde tom ett försök med att se på italiensk TV... varesig roande eller grubbleridödande.

Sedan finns det inte mycket mer man kan göra i en internetlös lägenhet... Hade internet funnits hade jag kunnat spendera timmar framför Skype och Messenger och prata med vänner som det annars är alldeles för lätt att förlora kontakten med.

Just nu finns det absolut ingenting jag kan sysselsätta mig med - nästa lektionspass på 4 timmar börjar först kl 14... Det finns dock ngt delvis positivt med att sakna internet - ju mindre slösurfande man ägnar sig åt dagligen - desto mindre intressanta sidor hittar man att återvända till.

Tyck gärna att jag är lite gnällig idag - för det är jag. Less på att plugga, än mer less på att sitta still, och inte ens solen behagar skina över Toscana... Ska vi slå vad om att det kommer skina utan uppehåll när det är dags för tentapluggande igen?

Datum ni gärna får hålla en tumme för mig är:
11 juni - litteraturtenta på 10ects - Tasso och Manzoni
19 juni - filosofitenta på 5 ects - moralfilosofi 7 olika filosofers syn på 'viljans svaghet, akrasia'
?? historietentans datum fixeras senare idag. skriftlig - den enda  - tenta värd 10 ects som sedan följ upp av muntlig bekräftelsetentamen...


Sömn- och internetlös...

Saknar man internet får man publicera sina tänkta inlägg lite senare än vad de skriva ibland...
12/5 ca 23.03

Sömn- samt internetlös. Vad gör man? Klokaste svaret på den frågan vore 'beta av ännu ett kapitel i Manzonis I promessi sposi' vilket jag kanske gör så småningom. Har redan tuggat mig igenom de första 110 av 120 sidor som jag satt som mål att läsa per dag. Det går långsamt vill jag lova... De trolovade - som den skulle hetat på svenska om ngn vänlig själ tagit sig tid att översätta den - är nämligen daterad tidigt italienskt artonhundratal och är känd som den FÖRSTA italienska romanen och det stora italienska mästerverket i romanväg (de erkänner själva att de var lite efter på den punkten -1800 i övriga Europa var romanen redan gammal skåpmat!) Faktum är att denna inte alls särskilt tjocka roman (645 sidor i pocketformat) tillskrivs sådan vikt att den läses av samtliga italienska gymnasieungdomar som tom tvingas lära sig inledningsfraserna UTANTILL, samt på b-kursen i italienska hemma i Uppsala. Mao - jag är lite efter och försöker knappa in avståndet till dem som kan delar av det sk mästerverket utantill.


Nu är det ju inte alls så att jag ens kan döma romanen som dålig - icke - den är faktiskt skriven på ett sätt som tilltalar mig ur narrativ synvinkel och dessutom en väldigt charmig berättelse om hur två unga milanesiska bönder gör allt i sin makt för att få bli man och hustru - vilket med den historiska bakgrunden inte är så enkelt som det kanske kan låta, mycket är det som kommer i de ungas väg. Krig, hungersnöd spanska feodalherrar och en och annan harhjärtad präst.


Vad är då problemet? Italienskans ordrikedom! Lyssnade förra veckan på en fransk poet tillika översättare som konfronterade de bägge språken ur flera olika synvinklar för att förklara de många problem man stöter på när man översätter italienskan till andra språk. Mao - trots att jag läser med hyfsad hastighet, har en hyggligt god ordförståelse och brett ordförråd så räcker det inte till för att verkligen kunna njuta av boken - och detta stör mig. Det är ytterst irriterande att efter en halvsida upptäcka att man mer eller mindre tappat tråden och då behöva backa tillbaka till början av sidan och försöka hitta den igen - än värre blir det när man inser att ens lexikon (inte av det tyngsta slaget på marknaden) inte är tillräckligt omfattande för att man ska förstå de ord som från början fått en att tappa tråden. 


En sak är jag ganska säker på - det kommer i alla fall inte att bli jag som översätter den till svenska.  Om den nu inte redan finns översatt, vad vet jag - inte finns den då i svensk handel i vart fall - dock kan man via bokus.se beställa den på både norska, engelska, spanska och tyska. Hrm... tror jag håller mig till originalversionen eller möjligen den engelska då...


Som ni kanske redan noterat är/var jag inte särskilt inspirerad till att fortsätta min läsning. Kan ha ngt att göra med att jag vet att när jag väl läst klart denna väntar en än värre tegelsten - Tassos "Gerusalemme Liberata" dvs befriade Jerusalem - episkt femtonhundratalspoem. Den är skrämmande. Haha, såhär går det när man väljer kurser som man vet bör gå att få tillgodoräknade hemma i Sverige. Jaja, jag kommer att närvara vid den muntliga tentamen- även om jag mest kommer likna en fågelholk. Har dessutom mer eller mindre bestämt mig för att göra lidandet kort och beta av detta id första möjliga tentamenstillfälle - 11 juni. Det blir knappast bättre av att jag drar ut på det hela och dessutom behöver jag inte åka hem med högsta betyg i allt (tror det är mig själv jag försöker övertyga om detta...)


Bara tre tentor kvar som ska klaras av kvar nu - sedan kan jag i lugn och ro få njuta av det italienska solskenet utan att störas av tanken att 'du borde VERKLIGEN gå hem och plugga NU!'  Det är det fina med att göra litteraturtentan tidigt, efter den 20e juni återstår då endast en tenta som jag inte tänker ta död på mig själv för att få högsta betyg på (låt er inte luras - jag kommer troligen plugga en hel del och lik förbaskat ha dåligt samvete för att jag inte la ner mer tid på att just plugga - som vanligt), vilket innebär till minstingens en vecka som jag kan ägna åt att ströva runt i de närliggande städerna eller åka ut till den Toskanska kusten och lapa solsken. Resten av Italien har jag gott om tid att se en annan gång.


Tentaångest...

Urk... Mitt huvud känns alltid som om det är fyllt av sågspån - och inget annat än sågspån timmarna innan tenta... Vilket ju såklart får mig att börja fundera på att lägga benen på ryggen och springa skrikande åt andra hållet - men icke. Inte min stil. vad är då min stil? Inför tenta ses jag ofta vankandes fram och tillbaka som en äggsjuk höna - i regel med en kaffemugg i högsta hugg. Detta är mycket tydliga tecken på att ma... gör bäst i att välja sina ord samt tonval med stor försiktighet - mitt dåliga humör orsakar av tentanerver ligger och pyr under ytan - och då har jag inte lång stubin... Om jag nu någonsin har det *ler självironiskt*

Håll tummarna - sista 5 ects i språkfilosofi ska tentas av muntligt inom ngn minut. Förra tentan slutade med 30/30 - dvs högsta betyg (sånär som på att italienare även använder sig av uttrycket "30 med beröm" vilket aldrig skulle skrivas i ett svenskt betyg då det i princip motsvarar MVG+ - som ju inte existerar!)

Wittgenstein, Kripke och Chomsky - salig blandning av teorier...

I believe in you

Lonely
The path you have chosen
And restless road, no turning back
One day you will find your light again
Don't you know
Don't let go, be strong

Jag borde seriöst sluta läsa sångtexter online... Jaja, detta är iaf Il Divo - I believe in you - första versen